ENS PRESENTEM

Som llevadores. Per si encara no has descobert el nostre col·lectiu, direm que som les professionals sanitàries capacitades per atendre la salut reproductiva, sexual i maternal de la dona en les diferents etapes de la vida.

La nostra formació consisteix en una especialitat de dos anys molt intensos de teoria i pràctica, a la qual només es pot accedir amb el títol de Diplomada Universitària en Infermeria i un examen selectiu molt exigent. En alguns països és una carrera directa independent de la infermeria.

A diferència dels metges, experts en solucionar la malaltia (patologia), l’atenció de la llevadora es basa en assegurar que el procés no s’aparta de la normalitat (fisiologia).

La llevadora és la profesional de la salud que la OMS proposa com a professional idoni per atendre la dona durant l’embaras, part i postpart.

Si t’interessa, pots trobar més informació en aquest tríptic elaborat per l’Associació Catalana de Llevadores: Coneix la teva llevadora i descobreix tot el que pot fer per tu.

I aquest artícle de elpartoesnuestro¿Por qué es importante que los embarazos y partos normales sean atendidos por comadronas?

MONTSE BACH MARTÍNEZ

Col·legiada N.º 41277 (COIB).

Sóc Montse Bach, llevadora i la mare. Graduada en Teràpia Perinatal. He estat formada en Psicologia Perinatal durant quatre anys per Ray Castellino i el seu equip de l’Associació Americana de Psicologia Perinatal, per l’assessorament en nens i adults en aspectes psicològics relacionats amb el període perinatal. Des de l’any 2003 he realitzat moltes formacions relacionades amb l’atenció al part natural.

Em vaig formar com a llevadora a ICGON (la fusió dels hospitals Clínic i Maternitat de Barcelona). A més, durant aquest temps de formació clàssica universitària, en el meu temps lliure com a alumna continuava amb la “meva pròpia formació”, amb diverses estades d’aprenentatge a la Maternidad Acuario, on realment vaig constatar la importància del respecte a la fisiologia pel part en llibertat.

Posteriorment vaig treballar diversos anys en un hospital comarcal on vaig estar molt de temps com a única llevadora. Allà vaig desenvolupar un programa d’atenció complerta, amb seguiment de tot l’embaràs, preparació pel part, atenent personalment la gran majoria de naixements, acompanyant la lactància materna i fins i tot ensenyant a fer massatgets als nadons. Amb aquest acompanyament continu del procés vaig poder comprovar i refermar com els professionals ens devem a les dones. Estem per a que elles puguin descobrir el seu propi potencial i integritat fisiològica i emocional, el seu poder per parir, alletar i criar els seus nadons, amb la intuïció i la saviesa ocultes de cadascuna.

La meva pròpia experiència de maternitat ha estat també un gran aprenentatge. Vaig gaudir de totes les potents sensacions del part, connectada amb el procés, sense por i entregant-me amb tot el meu amor al naixement de Martina, amb molt respecte al seu ésser i tenint consciència de l’important que sempre serà per a ella haver nascut amb molta pau. Reneixes, desaprens i aprens de nou. Temps després vaig acompanyar el part a casa d’una amiga i em vaig adonar que volia estar al servei de les dones, per acompanyar-les on escullin tenir el seu nadó, ja sigui a casa o a l’hospital, de la manera més natural, fisiològica i saludable.

SÍLVIA RIART i MIQUEL

Col·legiada N.º 4027  (COILL).

Desprès d’anys dedicada a una altra professió, vaig descobrir la llevadoria i amb ella la meva vocació. Em llenço i al 2008 em diplomo en Infermeria per la Universitat de Lleida. El 2011 acabo la especialitat de llevadora a l’hospital i PASSIR d’Igualada, escollit pel tracte amable i proper envers les gestants i el seu alt índex de parts eutòcics.

L’etapa següent, a l’Hospital Sant Joan de Reus, em va donar taules per manejar-me en l’alt risc obstètric i les situacions d’emergència. Actualment col·laboro en un hospital comarcal, que permet una atenció més artesanal del part, i ho compagino l’atenció al part a casa.

La primera experiència de part a casa que vaig viure va ser el naixement de la meva filla, acompanyat per la meva parella i les llevadores Montse Bach i Rosa Escribà. Un part més aviat llarg em va reafirmar en la certesa que la llibertat i la paciència marquen dràsticament la diferència en la manera com neixen els nostres fills.

El segon part, fàcil i preciós, va venir de la mà de la Llibertat, el Nil i el David. Tàrrega 2017. I ja ha esdevingut una forma de vida.

Durant tot aquest temps he seguit formant-me amb assiduïtat per actualitzar i millorar les habilitats necessàries per acompanyar gestacions i naixements. Destaco: Part a l’aigua (Barbara Harper, 2016), Curs per l’atenció del Part a casa (ACL, 2017-18), Reanimació neonatal (SENeo 2010, 2012, 2016, 2018) i adulta, Emergències Obstètriques extrahospitalaries (M. O’Brien, S. Ardizzond, 2016), Técnicas de protección de perineo y de Sutura perineal (S. Bakhtiari, 2017), Interpretació del RCTG (bàtec fetal) (Chandraharan, 2018), AIPAP, … I també interessantíssimes formacions complementàries com Acupuntura per a llevadores (S. Argilés, 2017) o Fitoteràpia (Baulies y Torres, 2016). També assisteixo sempre que puc a congressos, jornades i trobades del nostre àmbit i tota la vida portaré al cor el Congreso Interatlántico sobre el parto e investigación en salud primal, organitzat per Michel Odent.

Si t’interessa conèixer els serveis que oferim, visita la pàgina de Benvinguda.
I si vols contactar amb nosaltres, la pàgina de Contacte.